Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minden év decemberében
  2023-12-23 22:19:35, szombat
 
   
 


Karácsony varázsa
avagy az embertől el nem vehető öröm

Minden év decemberében megragadja az embereket karácsony varázsa. Nincs még egy olyan ünnep, amely enynyire megszólítaná ember-milliárdok képzeletét, hangulatát, érzésvilágát, viselkedését. Még Japánban is - ahol pedig a lakosságnak alig egy százaléka keresztény - már december elejétől karácsonyi dallamok szólnak a bevásárlóközpontok hangszóróiból, karácsonyi pompában díszelegnek a kirakatok, karácsonyfák állnak a tereken, apró lámpácskák tízezrei borítják fénybe az utcák fasorait. Az utcákon siető emberek mintha a szokottnál valamivel vidámabbak lennének. Karácsony estéjén pedig zsúfolásig megtöltik a katolikus templomokat az esti vagy éjféli misére érkező keresztények és nem keresztények. Hagyományosan keresztény országokban persze még inkább áthat mindent a karácsonyi hangulat. Mi lehet az oka karácsony ilyen varázslatos sugárzásának?

Ezen gondolkozva, hét okot találtam. Ezeket szeretném felsorolni, kezdve a legegyszerűbbnél.

1 Karácsonykor az emberek mernek ünnepelni. Nagyon jó dolog a hétköznapok taposómalmát valami mással megszakítani. Céltalan dolgokat tesznek, örülnek, ünnepelnek. Nagyon kell ez az embernek, nehogy beletespedjen a csupán egydimenziós életbe. Az ünnep megsejtet egy másik dimenziót, a szabadság, az e világot meghaladó transzcendencia dimenzióját.

Karácsonykor az emberek lelkiismeret-furdalás nélkül belekapcsolódnak az egyetemes ünneplésbe. Annál szívesebben teszik ezt, mert a karácsony nem valaki vagy valami "elleni" ünnep. . Valami mást ünnepel. De mit?

2 A karácsony a fény ünnepe. Ösztönszerűleg mindenütt fényekkel ünneplik a karácsonyt. A karácsonyfán gyertyák vagy lámpák égnek, csillagszórókat gyújtunk, az utcák fényes díszben tündökölnek. Csodálatos teremtmény ám a fény! A fénysugarak abszolút sebességgel száguldanak. Nem érinti őket semmi hatás. Szuverén módon uralkodnak a sötétségen. A sötétség csak akkor tűnik hatalmasnak, ha távol van minden fénytől. Amint fény közeledik hozzá, megszűnik sötétség lenni, és fénnyé változik. A fény az, ami van, a sötétség csak hiány, erőtlen "semmi". Karácsony fényünnepként ezt sejteti meg velünk: mindenen győz a fény! Nem valami reménység üzenete ez?

3 Karácsonykor egy gyermek születésére emlékezünk. ezzel megvallja, hogy "élni, élni, mily édes, mi szép!" (Madách). Hiszen, ha nem lenne jó emberként élni, a legnagyobb felelőtlenség volna gyerekeket szülni. . Az emberek szívébe mélyen beleoltott élet iránti bizalom feltör minden gyermek születésekor. Ezt érzik meg az emberek karácsonykor is. Megszületett egy gyermek, és ennek örülünk.

4 A karácsony a gyermekek ünnepe. Ilyenkor kapnak a gyerekek ajándékokat, ilyenkor bámulják a túlvilági csodaként csillogó karácsonyfát. A gyermek közelebb áll a lét mély értelmének megérzéséhez, mint mi, fásult, felvilágosult "felnőttek". A gyermek tud bizakodni, önfeledten örülni. Neki minden játék. Hiszi, hogy minden körülötte forog. Megtapasztalja, hogy szeretik és védik, mert kicsi és védtelen.

5 Az anya és gyermeke csodálatos viszonyát ünnepeljük karácsonykor. Rengeteg a gond és a baj mindenfelé, amerre nézünk,

6 Van azonban karácsonynak egy hatodik eleme, amelyet csak a keresztények tudnak. Ők azt ünneplik karácsonykor, hogy Isten belépett a mi világunkba. Sötét ez a világ, és mélységesek fájdalmai.
Még valamit azonban hozzá kell vennünk, hogy megértsük: ez az öröm mindenkinek szól.

7 A hetedik elem ugyanis a következő: az Isten Fia szegényen jött el - a szegények közé. Nem díszes palotában, hanem istállóban született. . Nem a gazdagok és hatalmasok lesznek kegyeltjei, hanem a szegények. Ezért szól a karácsonyi üzenet mindenkinek, a földkerekség túlnyomó többségét képező, millió és millió szegénynek.

Így eljutottunk karácsony teljes misztériumához. És ez a hatodik és hetedik elem alapozza meg a többi ötöt. Azért szabad önfeledten ünnepelni, mert velünk a szerető Isten. Azért hihetünk a fény győzelmének, mert "Isten világosság, és nincsen benne sötétség"

Ezért örülünk tehát karácsonykor. Minthogy pedig ez az öröm Isten öröme, ezért ezt az örömet senki tőlünk el nem veheti.

Nemeshegyi Péter SJ
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legegyszerűbbnél, belekapcsolódnak, transzcendencia, csillagszórókat, misztériumához, megtapasztalja, ösztönszerűleg, hangszóróiból, felelőtlenség, beletespedjen, fényünnepként, hagyományosan, felvilágosult, születésekor, karácsonykor, sugárzásának, karácsonynak, keresztények, karácsonyfát, megérzéséhez, megszületett, viselkedését, karácsonyfák, decemberében, megszólítaná, érzésvilágát, lelkiismeret, megszakítani, karácsonyfán, egydimenziós, földkerekség, taposómalmát, száguldanak, eljutottunk, sebességgel, szívesebben, embereket karácsony, olyan ünnep, lakosságnak alig, százaléka keresztény, utcák fasorait, utcákon siető, szokottnál valamivel, katolikus templomokat, esti vagy, karácsonyi hangulat, emberek mernek, hétköznapok taposómalmát, csupán egydimenziós, ünnep megsejtet, másik dimenziót, egyetemes ünneplésbe, Isten Fia, Nemeshegyi Péter SJ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam Krisztinától  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Pillangó  próbáljuk ki az őszinteséget  Muratáj  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Paul David Tripp Április 25  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Sokkal bölcsebb a természet,  Naplemente  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Beney Zsuzsa - Sirató  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  Muratáj  802 esztendeje, 1222. április ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  A Föld napja  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Életművészet  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Szép estét  A keserű igazság  próbáljuk ki az őszinteséget  A fák lelke  Szent György napi hiedelmek, s...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nehezen engedem  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Gömb  Szent György napi hiedelmek, s...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Bella István: Zsoltár  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
embereket karácsony, olyan ünnep, lakosságnak alig, százaléka keresztény, utcák fasorait, utcákon siető, szokottnál valamivel, katolikus templomokat, esti vagy, karácsonyi hangulat, emberek mernek, hétköznapok taposómalmát, csupán egydimenziós, ünnep megsejtet, másik dimenziót, egyetemes ünneplésbe, fény ünnepe, karácsonyfán gyertyák, utcák fényes, fénysugarak abszolút, sötétség csak, gyermek születésére, legnagyobb felelőtlenség, emberek szívébe, emberek karácsonykor, gyermekek ünnepe, gyerekek ajándékokat, túlvilági csodaként, gyermek közelebb, hatodik eleme, keresztények tudnak, öröm mindenkinek, hetedik elem, szegények közé, karácsonyi üzenet, földkerekség túlnyomó, többi ötöt, szerető Isten, fény győzelmének, öröm Isten, örömet senki, legegyszerűbbnél, belekapcsolódnak, transzcendencia, csillagszórókat, misztériumához, megtapasztalja, ösztönszerűleg, hangszóróiból, felelőtlenség, beletespedjen, fényünnepként, hagyományosan, felvilágosult, születésekor, karácsonykor, sugárzásának, karácsonynak, keresztények, karácsonyfát, megérzéséhez, megszületett, viselkedését, karácsonyfák, decemberében, megszólítaná, érzésvilágát, lelkiismeret, megszakítani, karácsonyfán, egydimenziós, földkerekség, taposómalmát, száguldanak, eljutottunk, sebességgel, szívesebben, fénysugarak, tündökölnek, templomokat, győzelmének, ajándékokat, országokban, díszelegnek, varázslatos, hétköznapok, mindenkinek, gondolkozva, születésére, lakosságnak, hatalmasnak, dimenzióját, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 150 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 9055 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2873
  • e Hét: 14389
  • e Hónap: 23411
  • e Év: 91176
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.